Ga naar de inhoud

De Groene Koers komt op stoom

Met De Groene Koers (DGK) hebben Koninklijke Bouwend Nederland, BMWT en CUMELA de ambitie om de sector in 2030 emissievrij te laten werken. Het project is ambitieus en komt langzaam op stoom, zo werd duidelijk tijdens een live presentatie op de online InfraTech.

Tijdens de online sessie op InfraTech 2021 heeft De Groene Koers dinsdag 12 januari 2021 de eerste kennis en ervaringen over het verduurzamen en innoveren van de sector gedeeld. Dit betreft onder meer een Living Lab in Amsterdam, waar de gemeente Amsterdam, Ciams (Combi Infra Amsterdam, waarin de netbeheerders samenwerken) en aannemer Van Gelder samen opgavegericht werken aan verduurzaming vanuit de praktijk. Als project is gekozen voor de aanleg van de nutsvoorzieningen in de Houthavens. De wijk wordt gasloos aangelegd en voorzien van warmte-/koudesystemen. Directeur Jesper Pottuit van Van Gelder gaf aan dat het in het Living Lab nu vooral gaat om het verzamelen van data: hoe lang kun je doen met een accu? Moeten werktijden en onderbrekingen daarop worden aangepast? Waar haal je de stroom vandaan voor het opladen? Vooral bij een 'reizend' project als de aanleg van nutsvoorzieningen vereist dat continu improviseren.

Kennissessie en pitchdagen De Groene Koers wil de ervaringen met het Living Lab in Amsterdam delen in een kennissessie. Ook gaat DGK pitchdagen organiseren om nieuwe ontwikkelingen, ideeën, maatregelen en ervaringen te delen. Daarbij gaat het niet alleen om techniek, maar ook om gedrag, metingen en monitoring, tips over financieringsvormen en praktijkvoorbeelden.

Koersprojecten De Groene Koers presenteerde tijdens de sessie op de InfraTech ook de twee lopende Koersprojecten. Met 'Groene Koersprojecten' gaat DGK in de praktijk aan de slag om daadwerkelijk tot emissiereducerende maatregelen te komen die realistisch, haalbaar en betaalbaar zijn en bovenal door de diverse doelgroepen in de sector kunnen worden toegepast. BAM zet bij haar Koersproject 'De duurzame keten op de Wouwse Plantage' een elektrische wals in bij het aanbrengen van laag-energie asfaltbeton. Door elektrische aandrijving stoot de wals geen CO2, stikstof en andere schadelijke broeikasgassen uit.

KWS Infra werkt in een Koersproject aan de ontwikkeling van een all-electric keet. Na de introductie van een eerdere hybride versie met vier zonnepanelen, moet de keet nu zelf-voorzienend worden.

Wie is De Groene Koers?

De Groene Koers wordt vertegenwoordigd door:

  • Koninklijke Bouwend Nederland – Jorrit van Ommen
  • BMWT – Hans Zwaanenburg
  • Cumela – Nico Willemsen
  • Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners – Mario Geuze
  • MKB Infra – Pieter Boelhouwer

Initiatief van


© De Groene Koers – 2021