Ga naar de inhoud

De Zonnekoning produceert groene stroom ‘on the job’

Kemp Groep ontwikkelde De Zonnekoning, 60m² zonnepanelen die meedraaien met de stand van de zon. De panelen leveren groene stroom voor klein materieel (graafmachines, shovels) op elke gewenste locatie.

 “Op de plek waar je het nodig hebt, wordt de energie opgewekt. Daarom is De Zonnekoning een oplossing die zero emissie op een hoger plan brengt. Je hebt een maximale opbrengst van zonne-energie en je verspilt niets.” Aldus Wilfred van de Blaak, van Kemp Groep.

Green Energy on Site in Buiksloterham

De Zonnekoning, resultaat van het door Kemp Groep geïnitieerde GEOS  programma (Green Energy on Site), is door de markt enthousiast ontvangen. Van Gelder had vorig jaar de primeur. In Buiksloterham in Amsterdam-Noord koos deze infrabouwer voor De Zonnekoning, juist ook vanwege de strikte zero emissie eisen van de gemeente. Meerdere projecten zijn hier door Van Gelder met inzet van Kemp Groep  als energiebron uitgevoerd.

Accupakket

Van de Blaak geeft aan dat zonnepanelen gecombineerd kunnen worden met (verplaatsbare) accu’s. “De zonnepanelen leveren energie direct aan het materieel. Energie die overblijft, komt terecht in een accupakket. Schijnt de zon niet en leveren de zonnepanelen onvoldoende stroom, dan springt de accu bij.” Van de Blaak vervolgt: “Er zit nog een voordeel aan het accupakket, zoals dat nu eenmaal het geval als je elektrisch materieel inzet dat niet direct op het elektriciteitsnet is aangesloten. Stel je hebt een rustpauze - schaften in de ochtend, schaften in de middag -  dan sluit je het materieel aan op het accusysteem van De Zonnekoning. Als de pauze erop zit, ga je weer verder en is de shovel of graafmachine weer flink opgeladen. Je hoeft je werk dus niet meer te onderbreken om je machine op te laden.”

Energievoorziening gegarandeerd

Het gesloten en zelfvoorzienend energiesysteem van De Zonnekoning garandeert te allen tijde de energievoorziening, benadrukt Van de Bakel “In het extreme geval dat het accupakket in combinatie met de zonnepanelen onvoldoende capaciteit heeft dan kan energie worden bijgeleverd via het lichtnet of in, het uiterste geval, via een noodaggregaat.

GEOS-app

Om direct inzichtelijk te maken hoeveel energie je hebt verbruikt en op welke manier die is opgewekt, ontwikkelde Kemp Groep de zogeheten GEOS-app. “Hiermee kun je tijdens of na een project de CO₂- en stikstofreductie exact berekenen. Handig voor interne rapportage maar ook belangrijk voor de opdrachtgever."

Wie is De Groene Koers?

De Groene Koers wordt vertegenwoordigd door:

  • Koninklijke Bouwend Nederland – Jorrit van Ommen
  • BMWT – Hans Zwaanenburg
  • Cumela – Nico Willemsen
  • Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners – Mario Geuze
  • MKB Infra – Pieter Boelhouwer

Initiatief van


© De Groene Koers – 2021