Ga naar de inhoud

Delen lijkt het nieuwe doen op InfraTech

Dat is wat De Groene Koers opviel tijdens de zoektocht naar elektrisch materieel. Of, zoals Jan-Willem Slegh (De Schans BV ) het zegt: “Je bent toch een verlengde van elkaar, dus moet je ook samen zorgen dat de transitie vooruit komt.” Hij initieerde het Zero Emissie Paviljoen waar Makita, Swepac, Limach, DENS en De Schans elektrische oplossingen tonen.

Maar ook bij Van Doorn (1.522) is er een grote bereidheid tot delen. “De eerste 100 % elektrische veegmachine zetten we in voor onderhoud in de provincie Noord-¬Brabant, maar de tweede verhuren we ook voor projecten.” Dat doet Berthil van Doorn met alle vertrouwen . "Nu de kinderziektes verleden tijd zijn, werken de veegmachines boven verwachting; zelfs na 8 uur vegen is er meestal nog ruim 30% accucapaciteit over." Al heeft het volgens hem geen zin om de veegmachine de ene dag in Amsterdam te laten draaien en de volgende in Helmond. "Afgelegde kilometers gaan ten koste van de veegtijd. Om tot een optimale balans te komen doen we nu nader onderzoek."Bij Green Road Equipment (hal 1) komt binnenkort een 2,5 tons tandemwals breed beschikbaar. Jan Willem van der Stoel: “Ons eerste idee was om het eigen materieelpark om te bouwen, maar inmiddels bouwen we ook machines om voor grote opdrachtgevers als Dura Vermeer. Hier draait de wals al. Omdat we merken dat vooral in steden met milieuzones de vraag naar emissievrije machines toeneemt, zal deze nieuwe machine ook verhuurd worden.”

Zelfs bij Eco E. (Eco-Excavator)– de waterstofaangedreven 23 tons rupskraan die binnenkort op de markt komt – uiten Mies Melotte en Martijn Sanders (Van Beers) de wens om hun innovatieve machine breed in te zetten. Door een hogere druk in de waterstoftanks (700 Bar) kan de machine 9 uur aan een stuk draaien. Binnenkort praten we met Sanders verder over de techniek achter deze machine. Maar je kunt vandaag natuurlijk ook nog even de stand (4.408) bezoeken. Dan hoor je het uit eerste hand.

Wie is De Groene Koers?

De Groene Koers wordt vertegenwoordigd door:

  • Koninklijke Bouwend Nederland – Jorrit van Ommen
  • BMWT – Hans Zwaanenburg
  • Cumela – Nico Willemsen
  • Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners – Mario Geuze
  • MKB Infra – Pieter Boelhouwer

Initiatief van


© De Groene Koers – 2021