Ga naar de inhoud

Eerste hydrozine-aggregaat geleverd

Geurloos, geluidsarm, duurzaam, veilig en breed inzetbaar. Het zijn slechts een paar voordelen van de Hydrozine-aggregaat die DENS ontwikkelde. Deze week wordt het eerste aggregaat door F&L Powerrental in gebruik genomen. Een belangrijke stap, want niet alleen leent deze generator zich om ingezet te worden in gebieden waar geen netwerkaansluiting aanwezig is, ook binnenstedelijk en bij projecten waar hoge eisen aan een emissiearme realisatie gesteld worden biedt de generator uitkomst.

De ontwikkelingen bij DENS (Dutch Energy Solutions) liepen vooruit op de economische vraag. Toen nog maar weinigen zich bezighielden met elektrificatie van bouwmaterieel werd Max Aerts, mede-oprichter van DENS, gegrepen door de 'mierenzuurtechnologie'. "Ik zat nog op de TU Eindhoven (2015) toen ik met hydrozine-techniek in aanraking kwam. Direct zagen we de potentie ervan", zegt hij. "Waterstof inzetten als duurzame brandstof is op zich niet nieuw, maar kent beperkingen. Wij maken de opslag van waterstof veiliger en efficiënter door het gas voor opslag om te zetten naar mierenzuur. In het aggregaat zelf wordt het vervolgens terug omgezet naar waterstof en vervolgens naar stroom." Een proces dat bovendien veel capaciteitsvoordelen heeft. "Eén aggregaat heeft namelijk een tankcapaciteit vergelijkbaar met twintig waterstof gasbundels, oftewel 320 flessen."

Betrouwbare oplossing

Tijdens de pilots bleek al hoe groot de capaciteit was. De flinke hydrozinetank leverde BAM Infra - zonder bijtanken van mierenzuur - twee weken lang genoeg stroom op bij de verbouwing van de N211 bij Den Haag. Het was deze betrouwbaarheid die F&L Powerrental voldoende vertrouwen gaf om de eerste afnemer te worden. Ralph van Veen ziet bovendien de meerwaarde ervan voor zijn bedrijf: "We creëren door de aanschaf van de hydrozine-generator niet alleen een unieke markpositie voor F&L Powerrental, maar we hebben ook een breed inzetbare stabiele duurzame stroomvoorziening in huis. Bij zon- en windenergie ben je toch afhankelijk van de locatie en weersinvloeden. Hydrozine zorgt voor een veel stabielere stroomvoorziening. Zeker op bouwplaatsen, omdat daar al het materieel 's nachts geladen wordt." Tel daarbij op dat de hydrozine-generator zeer stil is en de mogelijkheden tekenen zich af aan de horizon. Zoals bij Natura 2000 gebieden waar je de rust en de natuur niet wilt verstoren. Binnenstedelijk activiteiten waar je stank en geluidsoverlast wil voorkomen én bij GWW-projecten waar geen netaansluiting is en waar emissievrij werken het devies is.

Snelle adaptatie

De nieuwe techniek zette Ralph bovendien aan om over het eigen bedrijfsmodel na te denken. "Dit is een uniek nieuw en innovatief aggregaat en daar hoort een unieke marktpropositie bij. Daarom rekenen we geen huurprijs, onze klanten gaan betalen voor gebruik. Gewoon per kWh. Er komt een standaardtarief voor gebruik tussen de 600 en 1500 kWh en een laag tarief vanaf 1500 kWh. Dat verlaagt bovendien de drempel."

F&L zal echter niet lang de enige eigenaar van de hydrozine-generator zijn. "Komend jaar gaan we negen hydrozine-generatoren leveren, waarvan meerdere aan F&L", vult Max aan. "Dat neemt niet weg dat dit moment, waarop we ons product overgeven aan de markt, wel een heel bijzonder is. Ons aggregaat gaat het veld in, de klant gaat ermee aan de slag. Bovendien denk ik dat we een wezenlijke oplossing aanbieden voor een emissievrije bouwsector: een snelle, betrouwbare en niet locatiegebonden oplossing om elektrisch te kunnen draaien."

Als Groene Koers blijven we deze ontwikkelingen volgen. Emissievrij werken kan namelijk alleen wanneer ook de voorzieningen op de bouwplaats op orde zijn.

Wie is De Groene Koers?

De Groene Koers wordt vertegenwoordigd door:

  • Koninklijke Bouwend Nederland – Jorrit van Ommen
  • BMWT – Hans Zwaanenburg
  • Cumela – Nico Willemsen
  • Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners – Mario Geuze
  • MKB Infra – Pieter Boelhouwer

Initiatief van


© De Groene Koers – 2021