Ga naar de inhoud

Emissievrij werken wordt de praktijk

Emissievrij, klimaatadaptief, elektrificatie en ga zo maar door. Vraag jij je ook wel eens af waarom nieuwe ontwikkelingen altijd meer dan 8 letters nodig hebben? Als we willen staan voor een veilige en gezonde toekomst, dan moeten we elkaar ook begrijpen. Daar zijn geen dure woorden voor nodig om je achter te verschuilen. De theorie moet praktijk worden. En deze branche kan dat als geen ander! We staan letterlijk met de voeten en banden in de klei, we bouwen en lossen problemen op. En met die energie koersen we naar 2030.

Met de subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwen (SSEB) laaide ook de oude discussie weer op, waarbij sommigen zich op het standpunt stellen: ‘Ondernemers hebben liever een perspectief dan subsidies.’ Terwijl dat eigenlijk geen debat hoeft te zijn. Iedereen koopt liever een Mercedes met korting, mits het dezelfde auto is. Dat doet niets af aan de motivatie om milieubewuster en gezonder te willen werken. En het neemt ook de positieve energie niet weg, subsidie zorgt er alleen voor dat meer bedrijven mee kunnen doen. Subsidie zorgt ervoor dat kleinere spelers niet van de zijlijn hoeven toe te kijken, maar ook zelf stappen kunnen zetten en breder pallet aan keuzes hebben. Mooi toch.

Of is die keuzevrijheid ook lastig? Als het gaat om emissiearm of -vrij werken, is een ruime aanbod vaak niet eenvoudig. Waar begin je? Kies je voor het laaghangend fruit en laat je de machinisten een cursus Het Nieuwe Draaien volgen? Is een machine toe aan vervanging en kies je voor een StageV machine of full electric? Of heb jij de kennis in huis om zelf een machine om te bouwen. Keuzes, keuzes … Hoe waardevol is het dan om een kijkje in de keuken te nemen bij een ander of van jouw klanten te horen waar zij waarde aan hechten.

De Groene Koers haalt die verhalen op. Waar liepen jouw collega-ondernemers tegenaan toen zij elektrisch gingen werken. Maken bedrijven hun beloften om emissievrij te werken waar volgens hun opdrachtgevers? Is er meer mogelijk dan we nu vaak denken? Deze branche is volop in beweging en zoekt naar antwoorden. De Groene Koers verzamelt verhalen en legt CO2-resultaten op. Kennisdeling (nog zo’n mooi woord) wordt het vaak genoemd. Maar dat dekt de lading niet. De Groene Koers is een community, een gemeenschap, die samenleeft in de bouwwereld en die ervoor kiezen om groener en duurzamer te werken. Een omgeving waarin je een dokter vindt, iemand om succes mee te vieren en waar we er voor elkaar zijn. Dit najaar treden we daar nog nadrukkelijker mee naar buiten; we organiseren verschillende kennistafels in september en oktober. De uitnodiging volgt …

Wie is De Groene Koers?

De Groene Koers wordt vertegenwoordigd door:

  • Koninklijke Bouwend Nederland – Jorrit van Ommen
  • BMWT – Hans Zwaanenburg
  • Cumela – Nico Willemsen
  • Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners – Mario Geuze
  • MKB Infra – Pieter Boelhouwer

Initiatief van


© De Groene Koers – 2021