Energie als een service

Wat als …. je verzekert bent van voldoende elektrische energie op locatie? De laadkosten op voorhand goed in te schatten zijn? De aanschafkosten voor een elektrische machine met tonnen naar beneden gaan? Wordt het dan voor jou aantrekkelijk om elektrisch materieel aan te schaffen en in te zetten?
Het wegnemen van bovenstaande issues, blijkt niet eens zo moeilijk. “Wij leveren Energy as a service, omdat we merkten dat ondernemers niet belemmerd worden door de prestaties van ZE-machines, maar vooral aanlopen tegen we de invulling van de energievraag”, vertelt Berend Bruil van Fusion. “Dat is een managementvraagstuk, waarbij een andere planning en inrichting van de bouwplaats wordt verwacht. Én inzicht in het energiegebruik van machines en de werkzaamheden. In het verleden was dat energievraagstuk eenvoudig in te vullen. Bij aanvang zorgde je dat er voldoende brandstof aanwezig was en kwam de bodem van de dieseltank in zicht dan belde je de leverancier. Op een emissievrije bouwlocatie is die flexibiliteit er niet. Kom je energie of vermogen tekort dan komt de netbeheerder niet morgen langs voor een verzwaring en moet je zoeken naar plaatsen om machines op te laden.”

Uniek
Wat Fusion uniek maakt is dat de logistiek het vertrouwde patroon volgt, waarbij ondernemers verzekerd zijn van voldoende energie op de bouwplaats. Dat doet zij door wisselaccu’s in te zetten voor de machines én als laadstation. “De batterij beschouwen we als een one trick pony en heeft als voornaamste functie de opslag van elektra. Afhankelijk van de energievraag hebben we verschillende omvormers, Fieldmasters, die we aan de batterij koppelen zodat deze als snellaadstation kan dienen. Daarnaast wisselen we de accu’s van de machines.”
Ontzorgen
De accu’s worden door Fusion van en naar de bouwplaats gebracht, waardoor de aannemer wordt ontzorgd. Deze koopt namelijk zijn energie in zoals hij gewend was. Met als verschil: diesel kocht hij als bulkgoed, kWh-en worden inclusief ‘verpakkingsmateriaal’ geleverd. Dat heeft een aantal voordelen, blijkt als Berend verder praat. “We leveren kWh-en voor een vaste prijs. Hierdoor weten aannemers precies waar financieel ze aan toe zijn. Bovendien is er zekerheid over energieleveringen. De batterijen worden vijf keer per week opgehaald, geladen op vaste locaties en vervolgens vol teruggebracht. Die wissel gebeurt super snel. Een accu van de machine wisselen kost slechts 5 minuten. Voor een batterij die dient als snellader is dat iets langer door de aansluiting van de omvormer. Doorpratend blijkt er echter nog een ander groot voordeel te zijn. Fusion is namelijk eigenaar van de batterijpakketten, waardoor de elektrische machine (zonder accu) prijstechnisch concurreert met een dieselmachine. Daarnaast is een groot deel van de meerkosten voor elektrisch werken direct toe te schrijven aan een project. Wat het ook veel overzichtelijker maakt.

Beschikbaarheid
Vooralsnog is de batterijwisselservice voor machines alleen beschikbaar voor de eigen batterijen. “Maar”, zegt Berend, “ook aannemers met ander ZE-materieel verzekeren we van energie op de bouwlocatie met een snellader die voor al het materieel ingezet kan worden.”