Ga naar de inhoud

Handreiking Veilig Ombouwen

De klimaatuitdaging van de bouw-, infra- en groensector is enorm. Bedrijven zijn op zoek naar laag- en zero-emissie materieel. Fabrikanten werken hard aan de introductie, maar grootschalige marktintroductie laat nog even op zich wachten. Daarom zoeken bedrijven de oplossing in het retrofit ombouwen van bestaande dieselmachines naar uitstootvrij. BMWT, een van de initiators van De Groene Koers, publiceerde de ‘Handreiking Veilig Ombouwen’. Deze geeft inzicht in de regels die gelden bij ombouw van dieselmachines naar elektrisch.

De positieve kant van retrofit is dat bedrijven voorzien in hun behoefte aan uitstootvrij materieel en proberen ze te voldoen aan de eisen van de opdrachtgevers. Echter, deze ontwikkeling van ombouw kent ook een keerzijde.

Deze keerzijde heeft betrekking op de veiligheid en productaansprakelijkheid van deze machines. Voldoen deze machines aan alle veiligheidseisen en zijn ze in dat opzicht vergelijkbaar met machines af-fabriek? Wat betekent ombouw voor de productaansprakelijkheid en fabrieksgarantie? Wat is de impact van ombouw op de geldigheid van de CE-Verklaring na machine-ombouw?

Vanuit haar verantwoordelijkheid voor veilige en duurzame machines wil BMWT marktpartijen inzicht geven in de van toepassing zijnde regels bij ombouw en bedrijven helpen te bepalen wie na ombouw uiteindelijk verantwoordelijk is voor het geleverde eindproduct. Dáár ligt de toegevoegde waarde van de Handreiking Veilig Ombouwen.

Jan Hommes (directeur BMWT): “Ombouw is een realiteit onder de huidige omstandigheden. Begrijpelijk in het licht van duurzaamheid, maar met enige zorg kijk ik naar kosten en veiligheid. Over dit laatste leven veel vragen en onduidelijkheden. Die wil BMWT wegnemen met de Handreiking Veilig Ombouwen.”


De handleiding kunt u hier downloaden

Wie is De Groene Koers?

De Groene Koers wordt vertegenwoordigd door:

  • Koninklijke Bouwend Nederland – Jorrit van Ommen
  • BMWT – Hans Zwaanenburg
  • Cumela – Nico Willemsen
  • Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners – Mario Geuze
  • MKB Infra – Pieter Boelhouwer

Initiatief van


© De Groene Koers – 2021