Ga naar de inhoud

In Overijssel worden kabels en leidingen emissievrij vervangen

In samenwerking met waterbedrijf Vitens en Enexis Netbeheer heeft BAM Energie & Water aan de voet van natuurgebied de Lemelerberg een pilotproject gestart dat volledig emissieloos wordt uitgevoerd.

Hiermee toont BAM Energie & Water aan dat infrastructurele werkzaamheden (aanleg ondergrondse netwerken) doorgang kunnen krijgen in nabijheid van kwetsbare Natura-2000 gebieden. Bovendien wordt er een belangrijke bijdrage geleverd in de reductie van Co2, stikstof en fijnstof in Nederland. Door het schoon en emissievrij werken worden ook de werkomstandigheden aanzienlijk verbeterd.  

Inzet 100% schoon materieel

Op het project  in Lemele (Overijssel) worden door de BAM elektrische vrachtwagens en busjes, graafmachines, heftrucks en trilmachines ingezet. De bouwkeet is uitgerust met zonnepanelen en een accupakket, waarin de opgewekte zonne-energie wordt opgeslagen. Op de bouwplaats zijn tevens verschillende verplaatsbare laadvoorzieningen aanwezig om het materieel op te kunnen laden. Om ook op de locatie waar de werkzaamheden worden uitgevoerd materieel te kunnen laden, maakt BAM gebruik van een batterij die dagelijks - met elektrisch vervoer - wordt verplaatst.

Groene Koers

Binnen de Groene Koers wordt samengewerkt om binnen de Bouw, Infra en Groen sectoren stappen te zetten naar emissievrij en -arm werken om zo invulling te geven aan het klimaatakkoord, schone lucht akkoord en aanpak stikstof.

Wie is De Groene Koers?

De Groene Koers wordt vertegenwoordigd door:

  • Koninklijke Bouwend Nederland – Jorrit van Ommen
  • BMWT – Hans Zwaanenburg
  • Cumela – Nico Willemsen
  • Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners – Mario Geuze
  • MKB Infra – Pieter Boelhouwer

Initiatief van


© De Groene Koers – 2021