Ga naar de inhoud

Kennistafels Schoon en Emissieloos Bouwen 1 (Utrecht)

Het is tijd voor het eerlijke verhaal over emissievrij werken! Daarom organiseert De Groene Koers met Rijkswaterstaat de Kennistafels Schoon en Emissieloos Bouwen. Kennistafels waarin opdrachtgevers, aannemers en De Groene Koers met elkaar in gesprek gaan over de transitie in de bouw- GWW- en groensector.

Gisteren was de aftrap en dat leverde direct interessante inzichten op. Want waar RWS een positief beeld heeft en denkt dat opdrachtgevers al een concreet toekomstperspectief bieden met duidelijke uitvragen, daar waren de aannemers terughoudender. Ondanks dat 70% van hen al elektrisch rijdend materieel in huis heeft, worden zij geconfronteerd met hoge investeringskosten en verlangen ze naar ondernemingsperspectief.

Interessant waren ook de verschillende snelheden waarin de transformatie gestalte krijgt. Waar de ene aannemer nog oriënterend was, daar liet de ander zijn ambities en daadkracht al blijken. Zoals Jaap Veldhuizen (J. Veldhuizen B.V. ) die inmiddels 40% van zijn machinepark elektrisch heeft draaien. Maar hij loopt weer aan tegen hobbels bij het laden. Zoals stekkers die niet geschikt zijn en de aanwezigheid van (on)voldoende laadvoorzieningen.

Maar het belangrijkste is het toekomstperspectief. Want één ding werd helder: Ja, aannemers willen duurzaam draaien, maar kunnen dat alleen wanneer er ook voldoende mogelijkheden zijn om de investeringen terug te verdienen. 

Hoe die ‘gezonde boterham’ eruit ziet, wordt (hopelijk) de komende weken duidelijk. Dan praten De Groene Koers en Dik de Weger in Arnhem, Zoetermeer en Lelystad verder over: de stand van de techniek, de laadinfrastructuur en duurzame aanbestedingen. Heb jij daar een mening over of wil je je licht opsteken? Meld je dan aan via deze link: https://lnkd.in/dyhthS3e

Wie is De Groene Koers?

De Groene Koers wordt vertegenwoordigd door:

  • Koninklijke Bouwend Nederland – Jorrit van Ommen
  • BMWT – Hans Zwaanenburg
  • Cumela – Nico Willemsen
  • Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners – Mario Geuze
  • MKB Infra – Pieter Boelhouwer

Initiatief van


© De Groene Koers – 2021