Ga naar de inhoud

Kennistafels Schoon en Emissieloos Bouwen 2 (Arnhem)

Drie thema’s staan centraal tijdens de Kennistafels Schoon en Emissieloos Bouwen die De Groene Koers met Rijkswaterstaat organiseert: de stand van de techniek, tendermanagement en de laadinfrastructuur. Het gesprek daarover met elkaar aangaan leverde in Arnhem interessante inzichten op. 
Zoals van Pieter Cornelisse (Cornelisse Elst) die begon met een elektrische Wacker stamper, vervolgens het rijdende materieel elektrificeerde en inmiddels een grote (laad)batterij heeft aangeschaft. Hij is enthousiast over de nieuwe manier van werken. “Er is nog geen dag geweest dat we niet konden draaien”, zegt hij over de infrastructuur. En ook de toekomst ziet hij rooskleurig in: “Alle machines zijn ook in 2023 volledig onder de pannen.” 

Tijdens de subsessies bleek dat een deel van het succes van een van de projecten van Cornelisse (emissieloze realisatie van het fietspad aan de Hugo de Grootstraat met Heijmans) mede mogelijk werd door de Gemeente Arnhem. Ook de opdrachtgever was bereid om de nek uit te steken. “Voor de emissieloze realisatie hadden we geen plan B, het was alles of niets”, zei Sil Polman, van de gemeente Arnhem. “Dan moet je bereid zijn tot ‘omdenken’ en de laadinfra faciliteren.” Volgens de gemeente Arnhem biedt die insteek veel kansen. “We willen op drie plekken in de stad laadhubs realiseren. Door dat te faciliteren ontstaat een gelijk speelveld, kunnen we continuïteit waarborgen en krijg je gelijkheid in contracten.” Dat zou ook zijn tip zijn aan andere gemeenten. “Willen we als opdrachtgevers de transitie versnellen, maak dan in iedere gemeente minstens één groot aansluitpunt.”

Maar er kwamen meer zaken aan bod. Niet iedereen heeft zijn terrein al vol met elektrisch materieel staan. Daarover zijn veel vragen. Hoe kijkt Rijkswaterstaat bijvoorbeeld aan tegen het gebruik van biobrandstoffen in combinatie met een stage V-machine? Onder andere daarover gingen de aanwezigen in gesprek met Dik de Weger. Hij toonde het transitiepad van RWS. Daaruit bleek dat er diverse snelheden aangehouden worden, voor lichter en zwaarder materieel.


Wilt u als aannemer, onderaannemer, leverancier of opdrachtgever ook meedenken en praten over emissievrij bouwen? A.s. maandag zijn we met de roadshow in Zoetermeer en een week later in Lelystad. Aanmelden kan via deze link: https://lnkd.in/dyhthS3e.

Wie is De Groene Koers?

De Groene Koers wordt vertegenwoordigd door:

  • Koninklijke Bouwend Nederland – Jorrit van Ommen
  • BMWT – Hans Zwaanenburg
  • Cumela – Nico Willemsen
  • Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners – Mario Geuze
  • MKB Infra – Pieter Boelhouwer

Initiatief van


© De Groene Koers – 2021