Ga naar de inhoud

MIA/Vamil maakt investeren fiscaal aantrekkelijker in 2022

Dit jaar wordt het voor ondernemers aantrekkelijker om te investeren. Wie investeert in kringloopsluiting en CO2-besparing kan voordeel behalen. Het is een van de wijzigingen in de Milieulijst 2022.

De Milieulijst is een lijst met duurzame innovatieve bedrijfsmiddelen waarin bedrijven kunnen investeren. Zij krijgen dan belastingvoordeel dankzij de regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil).

Hogere aftrekpercentages en meer budget

Dit jaar is €169 miljoen beschikbaar. Dat komt onder meer door een hoger MIA-budget (+€30 miljoen) voor investeringen in transitiegerichte en CO2-reducerende technieken. Hiermee wordt bijgedragen naar een circulaire economie. De MIA-aftrekpercentages zijn hoger dit jaar: van 13,5%, 27% en 36% naar 27%, 36% en 45%. Investeringen in bedrijfsmiddelen komen voor maximaal €50 miljoen in aanmerking, in plaats van €25 miljoen.

Belangrijkste wijzigingen op een rijtje

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft de meest belangrijke wijzigingen van dit jaar op het gebied van duurzame mobiliteit, duurzame landbouw en circulaire bouw op een rijtje gezet. Via deze link bekijk je alle wijzigingen en via deze link ga je naar de Milieulijst.

Download hier de factsheet voor 2022.

Wie is De Groene Koers?

De Groene Koers wordt vertegenwoordigd door:

  • Koninklijke Bouwend Nederland – Jorrit van Ommen
  • BMWT – Hans Zwaanenburg
  • Cumela – Nico Willemsen
  • Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners – Mario Geuze
  • MKB Infra – Pieter Boelhouwer

Initiatief van


© De Groene Koers – 2021