Ga naar de inhoud

Samenwerking leidt tot een emissievrije realisatie van Otterland

Het is zo’n mooie zin: we gaan samenwerken! Maar … gebeurt dat ook echt en leidt die samenwerking tot kennisdeling en innovatie? De deelnemers van de casus Otterland tijdens de BouwMachine Kennisdag vatten het mooi samen: ‘In dit project zijn we allemaal winnaars. Het inschrijven op deze fictieve aanbesteding leerde ons dat we ook buiten de eigen bedrijfsmuren kennis moeten ophalen en dat we dan mooie stappen naar een emissievrije toekomst kunnen zetten.’

De zinsnede over samenwerking klinkt diplomatiek, maar de ‘battle’ was zeer competitief. De twee gelegenheidsteams, Bouwcombinatie Sustineri en Bever Aannemingsmij, bestonden uit concurrenten en specialisten van diverse bedrijven. Allen waren zij even gedreven om Otterland emissievrij te realiseren en hun collega’s te verslaan. En dat was geen sinecure. De teams kregen namelijk een voornamelijk dieselaangedreven machinepark onder hun hoede. Om de infrastructuur, heiwerkzaamheden en het groen aan te leggen mochten slechts een aantal machines geruild en gehuurd worden. Daarnaast kregen zij punten voor de kansen die zij zagen om Otterland verder te verduurzamen.

Sustineri wint!

Met een neuslengte voorsprong kwam Sustineri als winnaar uit de bus. De jury, bestaande uit Dik de Weger, Sara Rademakers en Thimo de Nijs, kende deze inschrijving de meeste punten toe voor de materialisatie. “Tot onze eigen verbazing bleek het - door alle kennis te verenigen - mogelijk om 100% emissievrij in te schrijven”, zei Johhny Nijenhuis van Bouwcombinatie Sustineri. Maar het was Aannemingsmij Bever die het beste plan presenteerde voor de toekomst. 89% emissievrij werken was volgens hen mogelijk en de 3,5 ton CO2 die geproduceerd wordt, compenseert het team door een voedselbos aan te leggen dat per jaar 3,6 ton CO2 opneemt.

Geen eindstation, maar een start

Maar de grootste winst is dat bewezen werd dat samenwerken loont. En dat Otterland geen eindstation is, maar een start betekent. De teams worden door RWS, Den Haag en diverse gemeenten uitgenodigd om hun plannen en kennis te delen met aanbestedende partijen. “Het kansendossier dat in deze casus is opgenomen is enorm waardevol. Het bevordert de creativiteit en zet ook ons weer aan het denken”, lichtte Sara Rademaker toe.

Wie is volgens jou de winnaar?

Op het podium in Harderwijk presenteerden de teams een korte samenvatting, maar op de achtergrond hebben zij hun inschrijving volledig onderbouwd en er veel tijd en kennis ingestoken. Deze documenten zijn meer dan lezenswaardig en bevatten veel tips voor iedereen die werkt aan een duurzame toekomst.

De teams

De teams die Otterland kleur en invulling gaven bestaan uit:

  • Bouwteam Sustineri: Ivan Capelle (Boels) , Poya Masrori (Loxam), Paul van der Sluis (Heijmans), Laura van Rijn (Shell), Johnny Nijenhuis (Zero Emissie Truck Consultant), Hans Hoogendoorn (UMS) en Lieuwe Gietema (Ballast Nedam)
  • Aannemingsmij Bever: Gerben Brouwer (ELM), Jos Kamphuis (Ballast Nedam), Kas Jansen (BAM), Lars Kool (UMS), Marisa Bussing (BAM) en Marco de Jong (Loxam)

Wie is De Groene Koers?

De Groene Koers wordt vertegenwoordigd door:

  • Koninklijke Bouwend Nederland – Jorrit van Ommen
  • BMWT – Hans Zwaanenburg
  • Cumela – Nico Willemsen
  • Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners – Mario Geuze
  • MKB Infra – Pieter Boelhouwer

Initiatief van


© De Groene Koers – 2021