Ga naar de inhoud

Eerste hulp bij emissieloos bouwen

Een emissieloze machine op zichzelf werkt niet. Deze machine heeft, net als een mét verbrandingsmotor, energie nodig. Maar hoeveel is er nodig en uit welke bronnen kan deze energie komen? Deze vragen kunnen beantwoord worden met behulp van de ENI-tool "Energiekeuzehulp". 

Op basis van een machineplanning en data over aanwezige netaansluiting, batterijcontainers en andere energiebronnen kan inzicht worden verkregen in de energiebehoefte op de bouwplaats. Welke energiedrager op welk moment in de bouw benodigd is op basis van de materieelplanning geeft goed inzicht in de fundamentele energievoorziening op projectniveau. Hiervoor is de ENI energiekeuzehulp bedoeld. 

Je kunt deze ENI-tool gratis gebruiken, maar geen rechten ontlenen aan het gebruik. De tool is met de grootste zorg samengesteld maar wij geven geen garantie op de onderliggende informatie en de uitkomsten en zijn niet aansprakelijk voor het gebruik en daarop gebaseerde keuzes. 

Download hier: het ENI tool Energiekeuzehulp

Vervolgens zal ook de dagplanning en laadstrategie in detail moeten worden bekeken. Contractuele limieten op een netwerkaansluiting, capaciteit en vermogen van installaties en machines alsook het al dan niet gelijktijdig gebruiken van laadvoorzieningen hebben allen invloed op de specifieke situatie. Dit kon tot nu toe nog niet in een generieke tool worden gevangen en blijft maatwerk per bouwplaats.

Behoefte aan visualisatie? Met de infographic 'energievoorziening voor de emissieloze bouwplaats' hebben we, met de huidige kennis, de verbinding tussen opwek, opslag, distributie en gebruik in beeld gebracht.

Bekijk ze hier: Infographic 'Energievoorziening voor de emissieloze bouwplaats

Wie is De Groene Koers?

De Groene Koers wordt vertegenwoordigd door:

  • Koninklijke Bouwend Nederland – Jorrit van Ommen
  • BMWT – Hans Zwaanenburg
  • Cumela – Nico Willemsen
  • Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners – Mario Geuze
  • MKB Infra – Pieter Boelhouwer

Initiatief van


© De Groene Koers – 2021