Ga naar de inhoud

WATTHUB: Eerste snellaadplein zwaar bouwmaterieel komt in Geldermalsen

Op het terrein van AVRI, gelegen aan de A15 nabij de afslag Geldermalsen, wordt binnenkort een uniek en vernieuwend snellaadplein voor zwaar materieel aangelegd. Dura Vermeer, Ploegam, Van Oord  en Betuwewind ontwikkelen samen deze wereldprimeur onder de naam WattHub. De voorbereidingen voor het laadplein gaan in februari van start; eind april is het operationeel. Het laadplein ligt onder de windmolens en tussen de zonnepanelen en wordt natuurlijk voorzien van duurzame stroom van Betuwewind.

Dijkversterking

Aanleiding voor dit laadplein is het project Dijkversterking Tiel-Waardenburg, uitgevoerd door Dura Vermeer, Ploegam en Van Oord, voor deze gelegenheid samenwerkend in het consortium Mekante Diek. De ambitie is om de dijkverzwaring volledig emissievrij uit te voeren. Dergelijke snellaadpleinen voor groot materieel bestaan nog niet en daarom hebben de bedrijven de handen ineengeslagen om dit zelf te ontwikkelen.  

Niet alleen het project, maar de gehele regio kan van dit initiatief profiteren.
Niet alleen het project, maar de gehele regio kan van dit initiatief profiteren.

Een berg energie

Het laadplein wordt ‘s werelds eerste openbare laadplein welke specifiek is ontwikkeld voor vrachtwagens en zwaar materieel. Met 39 laadpalen en een planningssysteem is er altijd voldoende laadmogelijkheid en zekerheid om te kunnen laden op het gereserveerde tijdslot. Daarnaast krijgt het laadplein een laadvermogen tot 600 kW per oplaadpunt, deze laadsnelheid is nog nergens anders in Nederland toegepast.

Het laadplein een laadvermogen tot 600 kW per oplaadpunt.
Het laadplein een laadvermogen tot 600 kW per oplaadpunt.

Wie is De Groene Koers?

De Groene Koers wordt vertegenwoordigd door:

  • Koninklijke Bouwend Nederland – Jorrit van Ommen
  • BMWT – Hans Zwaanenburg
  • Cumela – Nico Willemsen
  • Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners – Mario Geuze
  • MKB Infra – Pieter Boelhouwer

Initiatief van


© De Groene Koers – 2021