Ga naar de inhoud

Weijtmans werkt structureel aan reductie CO2-uitstoot

Standvastig beleid overheid stimuleert ZE investeringen

Kees Weijtmans, directeur/eigenaar van Boomrooierij Weijtmans in Udenhout, investeerde de afgelopen jaren zo’n 5 miljoen euro in de elektrificatie van de bedrijfsvoering. Als eerste in de sector nam zijn bedrijf een 16 tons ZE mobiele kraan met zaagklem in gebruik. In eigen beheer ontwikkeld zet Weijtmans met deze ZE kraan een flinke stap in een, al in 2014 ingezet beleid om structureel de CO2-uitstoot te reduceren. 

Voorop lopen

Weijtmans had veel uit te leggen aan de financiële afdeling van het bedrijf. “Investeringen in ZE materieel zijn op dit moment niet rendabel." Maar kijkend naar de toekomst is het de enige weg. En dus investeer je, min of meer op intuïtie.” Daar komt bij dat het bedrijf graag voorop loopt. “De hele wereld roept om zero emissie. Dat moet je als bedrijf niet uit de weg gaan. Ook als er risico’s aan verbonden zijn. Want blijf je wachten op de rest, dan gebeurt er niks. Dat ligt ons niet. Het brengt je bedrijf ook in de gevarenzone. Immers, iemand die achter de kudde aanloopt, loopt al snel in de stront.”

Standvastige overheid

Om risico’s in investeringen in zero emissie materieel in te dammen is volgens Weijmans noodzakelijk dat de overheid een rechtlijnig en standvastig beleid voert. “De doelstellingen die zijn geformuleerd, het tijdspad dat is uitgezet - dat moet niet gaan schuiven. Of dat er plotseling een andere koers wordt gevaren. Bijvoorbeeld prioriteit geven aan waterstof. Dan heb ik een groot probleem met de boekhouder, dan zijn je investeringen weggegooid geld.”

Portfolio

Rooien en snoeien van bomen zijn hoofdactiviteiten van de in 1921 opgerichte Boomrooierij Weijtmans. Met 53 fte'ers werkt het bedrijf door het hele land voor overheden en andere opdrachtgevers. Weijtmans: “We hebben veel gemeentebossen in beheer. Maar we rooien en snoeien ook de bomen onder 22 hoogspanningsleidingen in Noord-Brabant en Zeeland, in opdracht van Tennet . In Woerden ontwikkelden we een bomenvervangingsplan, wat de levensduur van het groen bevordert. Tot zover enkele projecten uit ons portfolio, ze onderstrepen de breedheid en diversiteit van onze werkzaamheden.” 

Zero emissie

Die werkzaamheden worden met slim materieel uitgevoerd. Zo ontwikkelde Weijtmans in eigen beheer niet alleen een ZE telescoopkraan, maar ook een mobiele kraan met een mast tot 42 meter, voorzien van een radiografisch aangestuurde zaag om volledig gecontroleerd een boom te snoeien, vanaf de begane grond. “Niemand hoeft de boom in.” Als het aan Weijtmans ligt, wordt ook dit type kraan elektrisch aangedreven. De voorzieningen binnen het bedrijf zijn daar al op afgestemd. “We hebben een zonnepark ingericht met 1400 panelen voor de eigen energievoorziening. Twee verplaatsbare accu-opslagcontainers zijn door ons aangeschaft (1,6 MegaWatt per stuk), zodat we ter plaatse, ‘s nachts, materieel op kunnen laden. Twee elektrische kraanauto’s komen er aan (eind dit jaar geleverd). Om wat dichter bij ons werkgebied in Eindhoven te zitten, hebben we in Son een extra locatie ingericht met een zonnepark zodat we geen onnodige kilometers hoeven te maken. Op alle niveaus werken we zo aan een structurele reductie van de CO2-uitstoot.”

Wie is De Groene Koers?

De Groene Koers wordt vertegenwoordigd door:

  • Koninklijke Bouwend Nederland – Jorrit van Ommen
  • BMWT – Hans Zwaanenburg
  • Cumela – Nico Willemsen
  • Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners – Mario Geuze
  • MKB Infra – Pieter Boelhouwer

Initiatief van


© De Groene Koers – 2021