Ga naar de inhoud

GMB / Dijkversterking Gorinchem-Waardenburg

Op deze pagina is te zien welke emissiebesparing GMB heeft behaald en hoe dit is behaald.

We splitsen de resultaten in cijfers en een toelichting. Daarnaast lees je welke investeringen nog gedaan gaan worden in de toekomst. De missie van GMB is duidelijk: in 2030 volledig circulair werken. "Fossiele energie heeft geen plek in een circulaire wereld. Een snelle overgang naar volledig hernieuwbare energie is cruciaal en haalbaar. Eventuele transitiekosten worden immers meer dan terugverdiend door de voordelen voor onze gezondheid, betere luchtkwaliteit en ecosysteemdiensten. Door een efficiëntere omgang met energie, hebben we in de toekomst minder hernieuwbare energie nodig ten opzichte van ons huidige fossiele energiegebruik. Dat maakt de transitie alleen maar makkelijker."

Hoeveel brandstof/draaiuren heeft u bespaard ten aanzien van conventioneel materiaal, bekeken per materieelinzet.

De volledig elektrisch aangedreven, emissieloze en fluisterstille rupsgraafmachine, is acht uur onafgebroken inzetbaar op één acculading.

Met welke projecten (2021/2022) is dit behaald?

  • Dijkversterking Gorinchem-Waardenburg

Welk emissievrij/emissie-arme materieel is op dit project ingezet?

  • Elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine

Op welke toekomstige projecten wordt dit ingezet?

GMB loopt voorop. Niet omdat wij de grootste zijn, maar omdat wij het willen en kunnen. Onze voornaamste energiebehoefte komt voort uit de machines waarmee wij werken. Op de bouwplaats verzetten we met ons machinepark veel werk en dat kost energie. Van oudsher gebruiken we diesel, maar wij hebben een duidelijke koers ingezet om fossiele energie volledig te verbannen uit onze bedrijfsvoering. Daarvoor pionieren wij onder andere met bio-based brandstoffen, hybride aggregaten op zonne-energie en mobiele windmolens op de bouwplaats. Als iets werkt, dan schalen wij op tot er in 2030 geen verbrandingsmotor meer over is.

Betrokken vanuit GMB

  • Gerard van der Veer, hoofd materieelbeheer

Disclaimer

Bij de samenstelling van deze website is getracht alle juiste cijfers en rechthebbenden te achterhalen. Diegenen die desondanks menen dat zaken niet juist zijn weergegeven of rechten te kunnen doen gelden, worden verzocht contact met De Groene Koers op te nemen.

Wie is De Groene Koers?

De Groene Koers wordt vertegenwoordigd door:

  • Koninklijke Bouwend Nederland – Jorrit van Ommen
  • BMWT – Hans Zwaanenburg
  • Cumela – Nico Willemsen
  • Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners – Mario Geuze
  • MKB Infra – Pieter Boelhouwer

Initiatief van


© De Groene Koers – 2021